Mie Storm Kulturkritisk Forum logo

D. 5. oktober 2020 bragte Kristeligt Dagblad et debatindlæg fra Kulturkritisk Forum; forfattet af ambassadør Siff Sahlholdt og medunderskrevet af de øvrige ambassadører samt stifter af Kulturkritisk Forum Mie Storm.

Debatindlægget sætter spot på adskillelsesgråd, og hvordan denne kan forstås tilknytningsmæssigt kontra hvordan den forstås i adskillelseskulturen.

Læs et uddrag af debatindlægget her:

“Små børns aflevering i institution er ofte fulgt af adskillelsesgråd. Det er så indgroet i vores forståelse af pasningskulturen, at der nærmest er en forventning om en reaktion hos barnet, omend den ofte ikke er ønsket. Og det er egentlig absurd: Vi ønsker ikke, at barnet skal græde, når det afleveres, men accepteret alligevel normaliteten i det. Hvor ofte trøster vi ikke hinanden med: “Det er normalt at de græder”? (…) Problemet er ikke at børn græder ved aflevering. Tvært imod. Det er et sundt tegn på tryg tilknytning til forælderen, at et lille barn græder, fordi dets forældre går. Set fra et biologisk og tilknytningsteoretisk perspektiv er det normalt, at barnet græder, hvis vi forlader barnet – men det er ikke normalt, at vi gør det. Det er kun gjort normalt, fordi vores såkaldte moderne kultur dikterer, at vi skilles fra vores børn for at arbejde eller studere, før de – og vi er klar til det”

Læs hele debatindlægget om adskillelsesgråd i Kristeligt Dagblad her.