Cæcilie Verins artikel om søvntræning blev bragt i Politiken d. 01.11.2018. Har du abonnement på Politiken, kan du tilgå artiklen her (den er desværre bag betalingsmur). Alternativt kan du læse artiklen i oprindeligt format nedenfor.

“Cæcilie var træt og desperat: Det gør ondt i mit hjerte at vide, at jeg har svigtet min datter ved at søvntræne hende. 

Det gør ondt i mit hjerte at vide, at jeg har svigtet hende. Det gør ondt at vide, at jeg som ny i faget blev instrueret af fagfolk til, at svigte mit barn. Det gør ondt at se og vide, at vi i dag – 6 år senere – stadig har den opfattelse, at børn skal leve ved siden af deres forældre og ikke med.

Debatten om bogen ”Godnat og sov godt” startede i Facebook gruppen ”Farvel til Godnat og sov godt bogen!” Intentionen bag gruppen var ønsket om at skabe opmærksomhed omkring bogen og dens metoder, hvor der ret struktureret kan tilgås en anvisning til hvordan man søvntræner sit barn. Jeg er selv medlem af gruppen og har fået fjernet indtil videre 3 brugte eksemplarer fra markedet.

Med det sagt, skal jeg på det kraftigste pointere, at jeg aldrig i mit bekendtskab med søvntræning har ladet det komme så vidt, som bogen f.eks. anviser her:

”Det er klart barnet ikke frivilligt vil give slip på sine ”privilegier”. Den naturlige reaktion vil være at barnet græder, skriger, kaster op, sparker, siger det er tørstigt eller sultent. At det skal lave stort(..), for at I skal give op. Men i skal som forældre ikke så meget som fortrække en mine.”

20 år, nybagt mor og alene om projektet – Det er ingen undskyldning. Heller ikke hvis jeg skriver, at jeg søvntrænede min dengang knap 1 årige datter i desperation. Et forsøg på at stabilisere og indhente søvn, men det lykkes aldrig. Jeg vandrede fortsat ind til hende om natten og gav sut eller andet, søvntræningen gav ikke det resultat, for hvem nogle ville se som succes.

Med min erfaring og viden nu, ville det have været katastrofalt, hvis søvntræningen havde affødt det resultat som bogen anviser. Nemlig et barn der sover igennem. Resultatet havde kort fortalt, været et barn der på trods af indre og ydre alarmberedskab(gråd) ikke blev hørt, som derfor går ind i sig selv og bliver stille – Barnet ved nu, at dets gråd ikke har nogen omsorgsgivende effekt, hvorfor stilheden er et tegn, der bør holde forældrene vågne om natten.

Tilbage til min egen oplevelse, spurgte jeg fagfolk der fortalte, at det var unormalt hun ikke sov og vågnede på ”en god nat” 15 gange. Det var vigtigt, at hun sov i egen seng og at jeg forstod hendes mange stadier af gråd. Gråden der bare var kaldende efter mor, gråden der var irritabel og gråden der var desperat – Sidstnævnte måtte jeg reagere på.

Det gjorde jeg selvfølgelig, og givetvis har jeg ikke fået direkte anvisninger fra ”Godnat og sov godt” men efter at have læst bogen kan jeg konkludere – med ondt i maven – at jeg har søvntrænet mit barn i en mild grad og dermed også svigtet hende i den allermest sårbare situation, nemlig gråden.

”Søvn er vigtigt, og det er vigtigt at hun får sovet nok for at udvikle sig alderssvarende” Jeg blev bekymret. Tænk hvis hendes mangel på søvn skadede hende udviklingsmæssigt. Behovet for at få styr på hendes søvn og kontrol over rytmen(eller mangel på samme) blev endnu større.

Så jeg lod hende græde, mens jeg græd og jeg lyttede ikke til mig selv. Jeg lyttede til alle dem fortalte mig, at det var sådan det var bedst. Og sådan lavede jeg mange fejl som førstegangs mor i en adskillelseskultur. For med søvntræning kom normen om socialisering for børn i 9 måneders alderen. Den grædende,

skrigende lille pige der klyngede sig til mig, forlod jeg i vuggestuen – fordi det var vigtigt for hende at blive socialiseret, det var normen, sådan gør man – og sådan gjorde jeg. Med et knust hjerte.

For knap 2,5 år siden blev jeg mor igen. Denne gang har jeg lyttet til min søn, til mig selv og vores lille familie. Han startede først i dagpleje da han var over 2 år, kommer af sted et par gange om ugen og sover i vores seng når han har lyst.

Han begyndte også først at sove nogenlunde da han var omkring 2 år, så utallige nætter med få timers afbrudt søvn har igen været en del af min hverdag. Børn og søvn er ikke pot og pande, har jeg lært og søvn skal tidsnok komme.

Mine tanker til dig som forældre, hvor søvnen er minimal. Det er så ubeskriveligt hårdt og i desperation er dårlige råd gode i jagten på søvn. ”Godnat og sov godt” er ikke vejen frem – det er vejen væk fra alt det vores børn består af. Kærlighed, også i de mørkeste nætter og tanker.”

//

Vil du læse mere om bivirkningerne ved søvntræning? 

Læs mere evidens omkring søvntrænings skadelige effekt på børn her og her

Bliver du rådgivet af fagfolk eller private til at søvntræne dit barn, så stop op. Mærk efter. Tænk dig om, stol på dig selv, din intuition, mavefornemmelse, etik og forbundethed med dit barn. Det ér benhårdt at være forælder til små børn -søvntræning er ikke svaret. Har du brug for støtte og vejledning, er du velkommen til at sende mig en mail på info@miewedsgaardstorm.dk

Tags:

Comments are closed