Mie Storm Kulturkritisk Forum logo

1. Danmark har verdensrekord i institutionalisering af 0-2 årige. Hver dag afleveres ca 300.000 børn mellem 0-2 år i institution. Dette, selvom vi ved faktuelt at børn under to år ikke bør være uden deres primære omsorgspersoner.

2. Hvert tredje barn i Danmark er utrygt tilknyttet. Hvert tiende barn er desorganiseret tilknyttet: “Hvert tredje barn har en utryg tilknytning og for knapt et ud af ti børn, er relationen desorganiseret. Utryg og i særdeleshed desorganiseret tilknytning er en alvorlig risikofaktor, når det gælder udviklingen af empati, moral, relationer samt skoleparathed og faglige resultater,” siger Mette Skovgaard Væver

3. Antallet af diagnoser er stigende i både børne-, voksen- og ungdomspsykiatrien. Særligt angst og depressions lidelser stiger voldsomt.

4. Normeringerne i de danske institutioner er mere pressede end nogensinde før. Mange steder er institutionerne nødt til at tage flere nye små børn ind på samme tid, end de har mandskab til at sikre en såkaldt “tryg indkøring” til, blot for at forblive konkurrencedygtige. Forskere taler om noget så rædderligt som en ‘tilknytningskø’, som helt små og nye børn i institution må befinde sig i, fordi der ikke er voksne nok til at sikre den “trygge” indkøring.

5. Kvaliteten af interaktionen mellem voksen og barn er den mest betydningsfulde enkeltfaktor i børneinstitutionen for barnets intellektuelle udvikling. Men i de dårligste danske daginstitutioner er der helt ned til tre minutters interaktion med en pædagog i timen. I de bedste er der 21 minutters interaktion med en pædagog i timen. Og så er der alle dem dér imellem.

6. Vi taler ofte om at børn vænner sig til at være i institution og stopper med at græde – eller slet ikke græder, når mor og far går. Men ingen reaktion eller et pludseligt stop i reaktion, når forældrene går, er ikke NØDVENDIGVIS et tegn på at barnet nu trives i institution (det er heller ikke NØDVENDIGVIS tegn på det modsatte). Et trygt tilknyttet barn vil være undersøgende, når forælderen er i lokalet og vil engagere sig i den fremmede. Når forælderen forlader lokalet vil barnet blive synligt oprevet, og barnet vil være glad for at blive genforenet med forælderen. Læs mere om det her, hvis du tør.

Tilgå forskningen bag dette indlæg i Vidensbanken på Kulturkritisk Forum, her